Kuchenne wyposażenie - co i jak ?

2017-08-25
Kuchenne wyposażenie - co i jak ?O wyborze garnków słów kilka…

Który zestaw garnków wybrać? Jaka patelnia będzie dla nas najlepsza? Przy dzisiejszej mnogości rodzajów, typów i marek produktów można się pogubić. O czym musimy pamiętać, wybierając wyposażenie do naszej kuchni?

Garnki w zależności od kuchenki?

W pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę czy wybierane przez nas garnki nadają się do posiadanej przez nas kuchenki – gazowej, elektrycznej lub indukcyjnej. O ile na kuchni gazowej sprawdzą się w zasadzie wszystkie rodzaje garnków, to przy kuchni elektrycznej powinniśmy zwracać uwagę na to czy wielkość naczyń jest proporcjonalna do rozmiaru źródeł ciepła na płycie grzewczej, a przy indukcji upewnić się czy wybrany zestaw w ogóle nadaje się do stosowania na tego typu kuchni. Obecnie znaczna większość producentów deklaruje, że ich wyroby nadają się do stosowania na kuchenkach indukcyjnych – mimo wszystko warto zwracać na to uwagę.

Co zrobić gdy nasz ulubiony garnek lub patelnia nie działa na płycie indukcyjnej? Ratunek w takiej sytuacji stanowią specjalne adaptery – podkładki na indukcję. Przy ich wyborze należy dobierać rozmiar podkładki do wielkości dna garnka. Dobrze zaopatrzyć się w kilka podkładek różnej wielkości.

Różne garnki do różnych potraw.

Dobrej jakości garnki muszą spełniać kilka podstawowych warunków. Po pierwsze powinny nagrzewać się w krótkim czasie i utrzymywać ciepło przez długi czas. Ważna jest też wielkość naczyń, grubość dna i rodzaj powłoki. Polecamy garnki z dnem 9-warstwowym wykonane ze stali nierdzewnej dostępne w naszym sklepie online www.strefadomu.pl.

Do gotowania potraw z dużą ilością wody, czyli wszelkich zup kompotów wybieramy przede wszystkim garnki o dużej wielkości, tak by jak najlepiej wykorzystać ich pojemność.

Natomiast do obróbki termicznej potraw z małą ilością wody, duszenia jarzyn czy mięs lepiej jest stosować naczynia niższe o grubych dnach, co pozwoli uniknąć przypalenia.

Co raz popularniejsze stają się garnki do gotowania na parze. Nie zawsze możemy sobie jednak pozwolić na taki zakup. Wówczas doskonałą alternatywą są wkłady do zwykłych garnków, które to umożliwiają. Podczas gotowania na parze unikamy strat witamin i zawartych w produktach soli mineralnych, które podczas gotowania w wodzie w większości zostają wypłukane, dlatego ten sposób obróbki poleca się szczególnie osobom wymagającym zdrowej diety, bogatej w substancje odżywcze. Mało popularne, a bardzo użyteczne są garnki do gotowania w kąpieli wodnej, stosowane w przyrządzaniu kasz i makaronów. Dzięki nim nie musimy już przelewać ugotowanych klusek czy ryżu na durszlak, a jedynie wyjmujemy z wody cały wkład z zawartością. Budowa tych garnków podobna jest do wkładów na parę z tą różnicą, że tu wkład jest zanurzony w drugim garnku z wodą.

Do przygotowywania mięsa w piekarniku i innych pieczeni konieczna będzie brytfanka lub gęsiarka – solidne, masywne naczynie z grubym dnem i ściankami, wyposażone w pokrywę. Pokrywa jest tu ważna dla zachowania soczystości pieczonych potraw.

Patelnie – także ważna sprawa…

Podobnie jak garnki, również patelnie dobieramy w zależności od potraw, do których będą używane. Do smażenia mięs powinniśmy stosować patelnie o grubym dnie – co zmniejsza ryzyko przypalenia tłuszczu i mięsa.

Jajecznice możemy smażyć na cienkiej patelni, a jajka sadzone najlepiej przygotowywać na patelni ze specjalnymi wgłębieniami lub korzystać z przeznaczonych do tego foremek na patelnie.

Patelnie ze specjalnymi wgłębieniami w różnych kształtach powinny obowiązkowo znaleźć się na wyposażeniu amatorów placków i wszelkich racuszków.
Jeszcze inne patelnie – z niskim rantem i gładkim dnem znajdą zastosowanie do smażenia naleśników.

Dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe potrawy lub powinni unikać potraw smażonych na głębokim tłuszczu polecamy patelnie grillowe. Specjalna falista konstrukcja dna, umożliwia smażenie mięs z użyciem minimalnej zawartości tłuszczu.

Patelnie – rodzaje powłok.

Bardzo istotną sprawą jest dobór patelni o odpowiedniej powłoce. Obecnie najpopularniejsze na rynku są klasyczne patelnie stalowe, patelnie z powłoką teflonową i ceramiczną lub z miału granitowego.

Patelnie stalowe – odporne na uszkodzenia mechaniczne, wymagają jednak dużej ilości tłuszczu do smażenia. Są jednak mniej komfortowe w użytkowaniu ze względu na łatwość przypalenia i konieczność wycierania do sucha po umyciu ze względu na rdzę.

Patelnia teflonowa i ceramiczna – nie wymagają dużej ilości tłuszczu do smażenia. Ich delikatna powierzchnia wymaga jednak użycia specjalnych przyborów – najlepiej drewnianych lub silikonowych. Nie zawsze nadają się do mycia w zmywarce.

Patelnie z miału granitowego ( marmurkowe ) – jedne z najlepszych na rynku. Bardzo komfortowe w użytkowaniu. Nie wymagają dużej ilości tłuszczu do smażenia, są odporne na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne, mogą być myte w zmywarkach.

Podsumowując…

Urządzanie kuchni nie jest, jak widać, wcale prostą sprawą. Najważniejsze, aby przed rozpoczęciem przygotowania homarów i innych wyszukanych potraw rodem z Mariott’u czy Bristol’u przemyśleć kilka podstawowych kwestii – swoich potrzeb i oczekiwań – wówczas zakupy kuchennego wyposażenia nie powinny stanowić nadmiernie dużego problemu.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel